Vinăria Poiana își propune să valorifice resursele naturale unice din zona codrilor.
Astfel, pe podgorie, împreună cu primăriile satelor Ulmu și Horodca, a fost creată o zonă delimitată de eco areal, unde vița-de-vie se cultivă ca pe timpurile vechi, renunțînd la pesticide si îngrăsăminte chimice.
Valorificăm la maximum potențialul pe care ni-l dă strugurele pe cale naturală. Vinul Vinăriei Poiana este gust și pasiune.
Podgoriile Vinăriei Poiana rodesc an de an struguri mustoși și dulci.

Istorie și tradiție
Situată între coline roditoare și păduri răcoroase, Moldova e ca o gura de rai.
De sute de ani, locuitorii meleagurilor noastre, îmblînzesc vița-de-vie – un simbol al continuității și eternității. Dacă vinurile noastre au devenit un purtător al faimei țării în alte colțuri ale lumii, atunci comuna Ulmu este, pe drept unul dintre locurile de origine ale acestora.
Mentionată prima dată în 1502, comuna cu numele Ulmu include câteva sate de răzeși din Ialoveni, așezate la poalele unor codri seculari, în apropierea unor izvoare liniștite.
De-a lungul secolelor ulmenii au iubit întotdeauna pămîntul cu suflet și l-au apărat cu dîrzenie de dușmani.
Frumusețea acestor locuri e vestită. Aici, în podgoriile vinăriei Poiana a fost filmat și unul dintre cele mai vestite filme produse în Republica Moldova, cu participarea actorilor moldoveni – „O șatră urcă la cer”, regizat de regizorul moldovean Emil Loteanu.
Imaginile imortalizate în zonă au devenit și o carte de vizită pentru băștinași. De asemenea, în regiune sînt 3 mănăstiri frumoase, ce atrag turiștii. Apele rîului Botna își au izvorul tot de pe aceste meleaguri pitorești.
Sat cu tradiții și datini, istoria confirmă că vița-de-vie era pentru oameni un mod de a-și perpetua cultura, obiceiurile și dragostea față de natură, origini.
Podgoriile de viță-de-vie de la Ulmu au trecut prin războaie, deportări, crize și secete, însă au rezistat asemenea unui ulm vînjos, de la care și denumirea pitoreasca a localității Ulmu.
Aici în localitatea Ulmu este amplasată Vinăria Poiana, care se află în mijlocul unei poiene minunate.
Vinul produs pe podgoria Vinăriei Poiana este îngrijit cu multă pasiune de către muncitori. Secretul vinului e în struguri.
Vinul se produce din strugurii colectați manual de pe podgoriile roditoare în miez de toamnă, copți sub razele soarelui.
Vinul obține un gust nobil.
Vinăria de pe aceste pămînturi – Poiana, este înconjurată de cei mai frumoși codri seculari.
De ce vinăria Poiana are drept simbol cerbul sprințar?
Identitatea vine de la următoarea legendă:
Într-una din zilele toamnei aurii, pe podgorie a venit un cerb frumos.
Mâncând din strugurii dulci, copți sub razele soarelui, coarnele sale bogate s-au încâlcit în vița-de-vie. Geamătul său a atras culegătorii, care l-au ajutat să se elibereze și l-au îndulcit cu încă un strugure. Cerbul a fugit înspre pădure, dar la marginea acesteia s-a oprit și s-a întors spre oameni privindu-i cu recunoștință.
Băștinașii au hotărît să numească podgoria de la Ulmu – Poiana Codrilor, avînd drept simbol cerbul sprințar.

Filtre

Nu a fost găsit niciun produs care să se potrivească cu selecția ta.